Μυστικά και συμβουλές – Ο απόλυτος οδηγός για τις εργασίες του κήπου.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Εργασίες του μήνα
ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΟΥΝ να πέφτουν τα φύλλα τους, κλαδέψτε τους θάμνους και τα αναρρίχώμενα που άνθισαν χειμώνα.
ΠΟΤΙΣΤΕ νωρίς το πρωί και όχι το βράδυ, ώστε τα φυτά να έχουν χρόνο να απορροροφήσουν το νερό πριν τη βραδινή παγωνιά.
ΠΡΟΘΕΣΤΕ στο χώμα κοπριά ή κόμποστ για να ενισχύσετε τα οργανικά στοιχεία.
ΑΝ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ την πιάνει πολύ κρύο και χιόνι, μια ωραία ιδέα είναι να στήσετε έναν μικρό βραχόκηπο με πέτρες. Επιλέξτε ανθεκτικά φυτά, όπως πεύκα νανάκια, αχιλλέα, πυξάρι και ο αρκουδοπούρναρο (γκι).
ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ τη γη για φύτευση: τα χειμωνιάτικα πρώιμα ανοιξιάτικα φυτά χρειάζονται υπερυψωμένες τάφρους και παρτέρια, για να έχουν καλύτερη αποστράγγιση και πρωιμότερο ζέσταμα του εδάφους.
ΦΤΙΑΞΤΕ ένα θερμό σπορείο. Είναι μια απλή κατασκευή που αξιοπόιεί τη θερμότητα την οποία εκπέμπει η κοπριά για να ριζώσουν πιο γρήγορα οι σπόροι όταν ο καιρός είναι ακόμη ψυχρός. Σκάψτε έναν λάκκο σε ένα σημείο του κήπου που το βλέπει καλά ο ήλιος με διαστάσεις 1×1 και 30 εκ. βάθος και τοποθετήστε περιμετρικά τάβλες 1×1 και ύψος 20-25 εκ. Στον πάτο του λάκκου ρίξτε την κοπριά και από πάνω χώμα. Τοποθετήστε τα γλαστράκια με τους σπόρους και σκεπάστε με ένα τζάμι ή διαφανές νάιλον, το οποίο θα ανοίγετε ελαφρώς κάθε μέρα.
ΦΥΤΕΨΤΕ μέσα στο σπορείο σας ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες. Χρειάζονται περίπου 6 με 8 εβδομάδες ώστε να είναι έτοιμα για επόμενη μεταφύτευση.
Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε
ΜΕΤΑΦΥΤΕΨΤΕ ή φυτέψτε απευθείας σε εξωτερικό χώρο κρεμμύδια, μαρούλια, σέλινα, πρώιμη ντομάτα (σεκαλυμμένο χώρο) και ετήσιο γαρίφαλο.
ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ σε χαρτί πώς θα θέλατε να είναι το μπαλκόνι και ο κήπος σας την άνοιξη. Υπολογίστε ποια φυτά ταιριάζουν μεταξύ τους, πώς θα δημιουργήσετε ζαρντινιέρες και πού θα έχετε μεγαλύτερες αποδόσεις ανάλογα με την ηλιοφάνεια.
ΑΓΟΡΑΣΤΕ γλαστράκια για να φυτέψετε τους πρώτους σπόρους που θα μεταφυτέψετε την άνοιξη. Τρίψτε καλά με μια βούρτσα για να αφαιρέσετε το παλιό χώμα, γεμίστε με νέο και ρίξτε τους σπόρους από τους πανσέδες.
ΑΡΧΙΣΤΕ το φύτεμα των βολβών που θα ανθίσουν το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, όπως οι ντάλιες και κάννες.
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ του μήνα, όταν αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός, παραγγείλτε γυμνόριζες τριανταφυλλιές και αναρριχώμενα, για να ξεκινήσετε το φύτεμα.
ΦΥΤΕΨΤΕ τις πρώτες ανεμώνες σε γλάστρες στο μπαλκόνι σας.
ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ με αρχές Φεβρουαρίου αρχίστε το φύτεμα για οπωροφόρα, εσπεριδοειδή και πρώιμα λαχανικά.
ΟΤΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ η παγωνιά, φυτέψτε στον κήπο τις πρώτες δαμασκηνιές, ροδιές, μηλιές, αχλαδιές, ροδακινιές και βερικοκιές.
ΑΝ ΕΧΕΤΕ κήπο, φυτέψτε στις άκρες ανθεκτικούς θάμνους, όπως τσιντόνια και βερονίκη: ανθίζουν αρχές της άνοιξης και δεν χρειάζονται πολλή φροντίδα.
Τι απολαμβάνετε
ΑΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ κυπαρισσάκι για τις γιορτές, βγάλτε το στο μπαλκόνι. Τα κωνοφόρα χρειάζονται κρύο για να αντέξουν, ειδικά μετά την υψηλή θερμοκρασία του σπιτιού. Αν ξεραθεί, μην το πετάξετε. Σπάστε τα κλαδιά και ρίξτε τα στην κομποστοποίηση.
ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ να ποτίζετε λίγο πιο συχνά τις ορχιδέες. Είναι η εποχή που ανθίζουν και θέλουν επιπλέον φροντίδα.
ΣΚΑΛΙΣΤΕ το χώμα στις φρέζες, τα ζουμπούλια και τους νάρκισσους, που είχατε φυτέψει το φθινόπωρο, για να αεριστεί. Είναι η εποχή που πετούν τα πρώτα άνθη, οπότε στηρίξτε τα καλά, για να μη σπάσουν με τον αέρα και τη βροχή. Οταν αρχίσουν να ξηραίνονται είτε αφήστε τα στο χώμα για να ανθίσουν την επόμενη χρονιά, είτε βγάλτε τους βολβούς, τους οποίους θα αποθηκεύσετε σε σκιερό και δροσερό μέρος και το επόμενο φθινόπωρο θα τους ξαναφυτέψετε.
ΕΛΕΓΞΤΕ μηλιές, ροδακινιές και αχλαδιές για τυχόν ασθένειες και ψεκάστε τες πριν σχηματιστούν μπουμπούκια.
ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ βγαίνουν ήδη τα χειμωνιάτικα χόρτα: αντίδια, μαρούλια, ραδίκια, σέσκουλα, σπανάκι, ρόκα, σέλινο, αλλά και αρακάς, καρότο, κουνουπίδια, λάχανο, μπρόκολο και ραπανάκι.
ΣΤΙΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ έχουν αρχίσει να βγάζουν άνθη τα χρυσάνθεμα (μην τα πετάξετε όταν ξεραθούν, κλαδέψτε τα χαμηλα και θα ανθίσουν ξανά), ο πανσές(μπορεί να κρατήσει μέχρι τον Μάιο αν βρει σκιερό μέρος), το ρείκι (προτιμήστε το είδος Erica carnea, που κρατάει περισσότερο), το καλλωπιστικό λάχανο (την άνοιξη θα βγάλει κίτρινα λουλουδάκια στην κορυφή, τα οποία θα δώσουν σπόρους για την επόμενη χρονιά) και το ‘ κυκλάμινο (πάντα έξω, γιατί αντέχει στο κρύο).
Φεβρουάριος
Εργασίες του μήνα
ΣΚΑΛΙΣΤΕ πιo εντατικα τον κήπο και, αν δεν βρέχει, μην παραλείψετε το πότισμα (κυρίως, πρωινές ώρες).
ΚΑΛΥΨΤΕ τα φυτά σας με πανιά παγοπροστασίας, ώστε να μην καούν.
ΠΟΛΛΑ ΦΥΤΑ που αγοράζετε από το φυτώριο παθαίνουν τις πρώτες μέρες ένα σοκ από τη μεταφύτευση , με αποτέλεσμα να ξεραίνονται μόλις τα βάζετε στο χώμα. Προσπαθήστε να τα διατηρείτε ζεστά, τυλιγμένα με ένα πλαστικό, μέχρι να συνηθίσουν τη διαφορά θερμοκρασίας.
ΚΛΑΔΕΨΤΕ, αλλάξτε γλάστρες και ξεκινήστε το λίπασμα. Σε λίγο αρχίζει η φάση της ανθοφορίας και τα φυτά χρειάζονται δυνάμεις.
ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ και λαδώστε τα εργαλεία σας, καθώς και τα πιατάκια και τα στηρίγματα στις γλάστρες, για να εξαλείψετε τα έντομα που αρχίζουν να συγκεντρώνονται εκεί. Αν κάποιο φυτό πέθανε πρόωρα χωρίς να γνωρίζετε τον λόγοι, πετάξτε το χώμα του για να μη μεταφέρετε και στα άλλα την ασθένεια και καθαρίστε τη γλάστρα αφήνοντάς τη στον ήλιο για μέρες.
ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ οι πολλές βροχές και το χώμα είναι στεγνό, σκάψτε το και προσθέστε κοπριά ή λίπασμα, ώστε να προλάβει να αεριστεί, να ανανεωθεί και να απορροφήσει τα θρεπτικά στοιχεία πριν αρχίσετε να φυτεύετε τα καινούρια φυτά.
ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ τα παρτέρια και σημειώστε σε ένα χαρτί το σημείο όπου φυτέψατε κάθε λαχανικό, ώστε να αποφύγετε το φύτεμα εκεί ακριβώς. Το έδαφος χρειάζεται 1-2 χρόνια για να ανανεωθεί πριν ξαναδεχτεί το ίδιο φυτό.
Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε
ΡΙΞΤΕ τους πρώτους σπορους σε εξωτερικό χώρο για σπαράγγια, αγκινάρες, κουκιά, παντζάρια, πατάτες και φασόλια και σε σπορείο για μελιτζάνα, ντομάτα, πιπεριά, πράσο, βασιλικό, ετήσιο γαρίφαλο και πετούνια. Οταν τα φιντάνια σχηματίσουν το τρίτο σετ πραγματικών φύλλων, είναι έτοιμα να μεταφερθούν σε ατομικές γλάστρες.
ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για σπόρους λαχανικών, ανοίξτε ένα μικρό λακκάκι με το δάχτυλο και ρίξτε 2-3 σπόρους. Αν φυτρώσουν και οι τρεις, επιλέξτε εκείνον που είναι πιο υγιής. Αν πρόκειται για σπορόφυτο, ανοίξτε μεγαλύτερο λάκκο, αφαιρέστε προσεκτικά το φυτό από το γλαστράκι, τοποθετήστε το στο χώμα και πιέστε ώστε να καθίσει καλά. Βάλτε στηρίγματα σε ντοματιές, μελιτζάνες και πιπεριές μόλις φτάσουν το μισό μέτρο.
ΜΕΤΑΦΥΤΕΨΤΕ σε εξωτερικό χώρο κρεμμύδια, μαρούλια και σκόρδα ρίχνοντας ενισχυτικό λιπάσματος.
ΚΑΝΤΕ τη σπορά αρωματικών τα οποία θα μεταφυτευθούν τον Απρίλιο.
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ του χειμώνα μπορείτε να φυτέψετε δέντρα και θάμνομς που ανθίζουν νωρίς την άνοιξη, όπως φυλλοβολές μανόλιες, αμυγδαλιές και κουτσουπιές
ΜΑΖΕΨΤΕ ξυλάκια παγωτού και στερεώστε τα στα γλαστράκια κολλώντας πάνω μια ετικέτα με το όνομα του φυτού, για να ξέρετε τι έχετε φυτέψει.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ η ιδανική εποχή για να φυτέψετε τους ανοιξιάτικους βολβούς, π.χ. αμαρυλλίδες, μιγκέ, λίλιουμ και δισέντρα. Περιμένετε μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου για ντάλιες, μπιγκόνιες, γλαδιόλες και αγάπανθο.
Τι απολαμβάνετε
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ η σεζόν για αντίδια, αρακά, καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολο, ραδίκια, ραπανάκια, ρόκα, σέλινο, σέσκουλο και σπανάκι.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ τη θέση του κήπου: αν τον βλέπει πολύ ο ήλιος, δίνει πιο γρήγορα καρπούς από ό,τι σε μια περιοχή με παγωνιά. Αλλες ημερομηνίες θα ανθίσουν οι ντοματιές στην Κρήτη και άλλες στη Λάρισα.
ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΗΝΑ θα αρχίσουν να ανθίζουν κρόκοι, νάρκισσοι, φρέζιες και υάκινθοι, που φυτέψατε το φθινόπωρο. ΜΗΝ ΚΛΑΔΕΨΕΤΕ τώρα θάμνους και φυτά που έχουγ ανοιξιάτικη ανθοφορία, όπως η γλιτσίνια, γιατί τα μπουμπούκια τους είναι σχηματισμένα, ακόμα και αν δεν τα βλέπετε. Αντιθέτως, είναι η εποχή να αραιώσετε τα αναρριχώμενα (αγιόκλημα, γιασεμί, μπουκαμβίλια) και τους θάμνους (αγγελική) που ανθίζουν το καλοκαίρι. Αφαιρέστε πρώτα τα ξερά, σπασμένα βλαστάρια και, στη συνέχεια, ορισμένα κλαδιά, κυρίως στο κέντρο, για να κυκλοφορεί ο αέρας και να φτάνει παντού ο ήλιος.
ΒΑΛΤΕ τα ξηρά φύλλα και τα φρούτα, που έχουν πέσει στο έδαφος, στον κάδο της κομποστοποίησης, για να μη δημιουργηθούν εστίες μολύνσεων από τα έντομα.
ΑΝ ΕΧΟΥΝ εμφανιστεί, ήδη, μυρμήγκια, μια γερή δόση ταλκ ή ξίδι θα τα εμποδίσει να εξαπλωθούν. Το τελευταίο είναι ιδανικό για να εξαφανίσει και ζιζάνια αλλά, επειδή αλλάζει την αλκαλικότητα του εδάφους, χρησιμοποιήστε το με μέτρο.
ΚΛΑΔΕΨΤΕ κληματαριές, μηλιές, αχλαδιές, κερασιές, ροδακινιές και εσπεριδοειδή πριν ακόμη αρχίζει η ανθοφορία τους.
Μάρτιος
Εργασίες του μήνα
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ το ξεχορτάριαια του κήπου για να βοηθήσετε τα νέα φυτά να βρουν γόνιμο έδαφος.
ΒΓΑΛΤΕ στο μπαλκόνι τις γλάστρες που είχατε μεταφέρει σπίτι.
ΚΛΑΔΕΨΤΕ τα φυτά που έχουν μεγαλώσει άνισα και αρχίστε το σταδιακό λίπασμα. Αποφύγετε να τα αλλάξετε γλάστρα όταν βρίσκονται σε φάση ανθοφορίας.
ΕΛΕΓΧΕΤΕ συχνά για μελίγκρα, γιατί είναι η εποχή που κάνει την εμφάνιση της.
ΚΛΑΔΕΨΤΕ τις τριανταφυλλίες, το γιασεμί και τον κίσσό, για να έχουν χώρο να αναπτυχθούν.
ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ τον κήπο με το λάστιχο, για να διώξετε τυχόν αβγά εντόμων που έχουν συγκεντρωθεί στα φύλλα.
ΑΝ Ο ΚΑΙΡΟΣ ήταν πολύ βροχερός, αποφύγετε να φυτέψετε τους σπόρους στο χώμα του κήπου, γιατί είναι πολύ υγρό και υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν. Προτιμήστε τα γλαστράκια.
ΚΛΑΔΕΨΤΕ τις πολυετείς πόες, ακόμα και αν είναι ανθισμένες, για να πάρουν δύναμη. Αν πρόκειται για στίπα, φέστουκα και πενισέτουμ, πιάστε το φυτό σαν κοτσίδα και κουρέψτε το όπως τα μαλλιά.
ΦΤΙΑΞΤΕ πρόγραμμα ποτίσματος: ένα βορινό μπαλκόνι διψάει κάθε 4-5 μέρες. Αντιθέτως, ένα μεσημβρινό, που το βλέπει πολύ ο ήλιος, θέλει νερό κάθε 2-3 μέρες.
ΡΙΞΤΕ το λίπασμα: δεν πρέπει να πέσει στα φύλλα, στον κορμό, στους βλαστούς ή στις ρίζες. Απλώστε 15-20 κόκκους λίπασμα τύπου complesal, γνωστό και ως μπλε κόκκοι, και ποτίστε αμέσως, για να το απορροφήσει.
Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε
ΠΡΙΝ ΑΠΟ τη μεταφύτευση, ρίξτε μια στρώση χαλίκι ή περλίτη, που βοηθάει στην καλή αποστράγγιση.
ΓΙΑ ΝΑ έχετε πάντα σπιτική σαλάτα, φυτέψτε ρίζες μαρουλιού (κοστίζουν €0,10 η μία) σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, σε απόσταση 20 εκ. και ενδιάμεσα μικρά κοκκάρια, με το μακρόστενο μέρος προς τα πάνω. Χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τα μαρούλια για να ανθίσουν αλλά βρίσκουν γόνιμο έδαφος μεταξύ τους. Ποτίστε αμέσως, γιατί θέλουν υγρό χώμα.
ΡΙΞΤΕ τους πρώτους σπόρους σε κολοκύθια και καλαμπόκι και μεταφυτέψτε στον κήπο κρεμμύδια, μαρούλια και σκόρδο. ΑΠΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ προτιμήστε γαρίφαλα, καλεντούλα, κατιφέ, σκυλάκι, πετούνια και πολύχρωμη ζίννια.
ΒΑΛΤΕ τα πρώτα γλαστράκια με μελιτζάνα, πιπεριά, πράσο και πεπόνι στο θερμό σπορείο.
ΚΑΝΤΕ μια δεύτερη φύτευση φυτών ταχείας ωρίμανσης, όπως παντζάρια, σινάπι, ραπανάκια και ανοιξιάτικα κρεμμύδια.
ΤΑ ΦΥΤΑ που φυτεύονται νωρίς ίσως χρειαστούν λίγο αζωτούχο λίπασμα, ειδικά αν το χώμα είναι ακόμη κρύο. Προτιμήστε να το ρίχνετε σε μικρές ποσότητες και όχι όλο μαζί.
ΠΡΙΝ ΑΠΟ τη μεταφύτευση αφήστε τα φιντάνια να προσαρμοστούν στη θερμοκρασία τοποθετώντας τις γλάστρες τους λίγες μέρες σε έναν προφυλαγμένο υπαίθριο χώρο.
ΡΙΞΤΕ λίγα άχυρα και κόμποστ ανάμεσα στις σειρές των φυτών που μεταφυτέψατε, για να εντοπίσετε τα ζιζάνια.
Τι απολαμβάνετε
ΕΚΤΟΣ από τα χειμωνιάτικα (αντίδια, καρότα, κουκιά, κρεμμύδια, λάχανο, μαρούλι, σέσκουλο) βγαίνουν οι πρώτες φράουλες στα ζεστά κλίματα.
ΑΝ ΕΧΕΤΕ φραουλιές σε γλαστράκια στο μπαλκόνι, προσέξτε να μην ακουμπούν οι καρποί τους στο χώμα γιατί θα σαπίσουν. Μπορείτε να βάλετε ένα απλό διχτάκι ή να τις κρεμάσετε ανάποδα σε κρεμαστό καλάθι (τις κρεμάτε αφού το χώμα έχει στεγνώσει καλά από το πότισμα). Οι φραουλιές χρειάζονται σκιά και αρκετό νερό.
ΑΡΑΙΩΣΤΕ τα φιντανάκια που έχουν φτάσει σε 5-8 εκ. ύψος, ώστε να έχουν χώρο να αναπτυχθούν.
ΑΝ ΕΧΕΤΕ κρεμαστές γλάστρες, κάντε ανθοσυνθέσεις με νεραγκούλες, πρίμουλες, κυκλάμινα, πανσέδες και ζουμπούλια. Αφήστε λίγα εκατοστά κενό μεταξύ τους, για να έχουν χώρο να αναπνεύσουν.
ΑΝ ΕΧΕΤΕ αυτόματο ποτισμό στο γκαζόν, ελέγξτε ότι τα μπεκ δεν έχουν απορρυθμιστεί. Κάντε, επίσης, ένα τεστ, για να διαπιστώσετε αν έχουν φράξει τα φίλτρα από σκουπιδάκια και χώμα.
ΕΝΑΣ ΕΥΚΟΛΟΣ τρόπος για να ρίξετε το λίπασμα στο γκαζόν είναι με μικρές χούφτες (πάντα με γάντια) σαν να σπέρνετε. Για ένα στρέμμα χρειάζεστε περίπου 25 κιλά λίπασμα (ένα σακί). Ρωτήστε πρώτα τον ειδικό, ο οποίος θα δει το είδος του χλοοτάπητα, την κατάστασή του και τις ανάγκες του σε λίπασμα. Εναλλακτικά, υπάρχει και λίπασμα ταχείας δράσης, αλλά πρέπει να το ρίχνετε κάθε δύο μήνες.
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ γεμίζουν οι γλάστρες βερβένες σε διάφορα χρώματα, γαρίφαλα, γκαζάνια με δίχρωμα λουλούδια (που αντέχουν μέχρι τον Σεπτέμβριο), γεράνια και νεραγκούλες.
Απρίλιος
Εργασίες του μήνα
ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ την κοπριά και το φυτικό κόμποστ για το λίπασμα των κήπων και αναμείξτε τα με το χώμα του λάκκου πριν φυτέψετε τους σπόρους.
ΣΚΑΛΙΣΤΕ για να ελέγξετε τα ζιζάνια, να σπάσετε την κρούστα του χώματος και να εξασφαλίσετε αερισμό στη γη. Ανανεώστε την εδαφοκάλυψη (κοπριά και άχυρα) ανάμεσα στις σειρές των φυτών και ρίξτε λίγο λίπασμα στην άκρη, στα φυτά που έχετε φυτέψει από τον Μάρτιο.
ΜΗ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ στον κήπο όταν τα φύλλα είναι βρεγμένα, ώστε να αποφύγετε την εξάπλωση ασθενειών.
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ το χώμα σε γαρδένιες, καμέλιες και μπιγκόνιες με κάποιο άλλο το οποίο θα είναι εμπλουτισμένο με τύρφη και σίδηρο, για να φύγει το πλεόνασμα ασβεστίου και αλάτων που έχει συσωρευτεί με το πότισμα.
ΕΛΕΓΞΤΕ την περιοχή για σαλιγκάρια. Τα μαρούλια είναι η αδυναμία τους και μπορούν να «εξαφανίσουν» τη νέα σπορά.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΤΕ τα φοινικοειδή (π.χ. φοίνικες, γιούκα) από το σκαθάρι των φοινίκων ή τον κόκκινο ρυγχωτό κάνθαρο, που μπορεί να τα αφανίσει σε λίγες εβδομάδες.
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ το ψέκασμα με χαλκούχα σκευάσματα σε εσπεριδοειδή, κυρίως εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχουν μύκητες κορυφοξήρας ή ίσκας.
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τα βαθιά οργώματα γύρω από τις λεμονιές, γιατί μένουν εκτεθειμένες σε μύκητες που μπορεί να τις καταστρέψουν.
Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε
ΑΥΤΗ Η ΕΠΟΧΗ είναι ιδανική για να σπείρετε σε εξωτερικό χώρο αγγούρι, καλαμπόκι, κολοκυθάκια, μπάμιες, ντομάτες, πιπεριές, καρπούζια και πεπόνια.
ΜΕΤΑΦΥΤΕΨΤΕ μπάμιες, καλαμπόκι και αναρριχητικές φασολιές, που ανεβαίνουν γρήγορα, για να αποφύγετε τη σκιά στα υπόλοιπα φυτά. Υπολογίστε δύο σειρές καλαμποκιού, για να εξασφαλίσετε καλύτερη επικονίαση. Υστερα από 2-3 εβδομάδες, ξεκινήστε να φυτεύετε για δεύτερη φορά φασόλια, γίγαντες, καλαμπόκι και κολοκύθια.
Η ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ πρέπει να γίνεται τις δροσερές ώρες της μέρας και πάντα με μπάλα χώματος γύρω από τη ρίζα του μικρού φυτού.
ΑΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΨΟΥΝ σπόροι, κλείστε τους σε αεροστεγή δοχεία, ώστε να μείνουν φρέσκοι και για τον επόμενο χρόνο. Οι σπόροι των λαχανικών μπορούν να διατηρηθούν καλύτερα στο κάτω ράφι του ψυγείου.
ΑΝ ΕΙΧΕ ΚΙΤΡΙΝΙΣΕΙ και ξεραθεί το γκαζόν σας σε μερικά σημεία, μπορείτε να ξανασπείρετε πριν αρχίσουν οι μεγάλες ζέστες. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να σκάψετε τοπικά, να αφαιρέσετε το ξερό γρασίδι και να αερίσετε καλά το χώμα με λίγο σκάψιμο πριν ρίξετε τους σπόρους.
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ να ρίχνετε λίπασμα στο γκαζόν για 20 μέρες και ποτίζετε καλά.
ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ να ξεριζώνετε κάθε δύο με τρεις μέρες τα αγριόχορτα που φυτρώνουν μέσα στο γκαζόν.
ΦΥΤΕΨΤΕ όλα τα ανοιξιάτικα: πετούνια, σουρφίνια, γκαιλάρδια, μπιγκόνια, παγκρέτα και οινοθήρα με μικρά μοβ λουλούδια, η οποία εξαπλώνεται γρήγορα στα παρτέρια.
Τι απολαμβάνετε
ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΗ για πρώιμα λαχανικά, όπως αρακάς, κρεμμύδι, κουκιά, σπανάκι, αλλά και φράουλες.
ΟΙ ΚΗΠΟΙ θα γεμίσουν με όλα τα μοβ: πασχαλιές που φημίζονται για την αντοχή τους, κουτσουπιές που γεμίζουν με μοβ άνθη τους δρόμους και αναρριχώμενες γλιτσίνιες που αναπτύσσονται γρήγορα αλλά θέλουν κλάδεμα τον χειμώνα για να πετάξουν τώρα τα λουλούδια τους (στη σειρά Νοικοκυρές σε Απόγνωση, όλες οι συστάδες ήταν από γλιτσίνιες, γι’ αυτό και ο δρόμος λεγόταν Wisteria Lane από το επιστημονικό τους όνομα «wisteria sinensis»).
ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ βραχόκηπους ανθίζει η σαξιφράγκα, αλλά και η αρμέρια. Και τα δύο είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και φουντώνουν γρήγορα δημιουργώντας ένα χαμηλό γρασίδι.
ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ η ανθοφορία θα πρέπει να ρίξετε ξανά λίπασμα στις αζαλέες. Προσοχή στην αραίωση, γιατί οι ρίζες τους είναι επιφανειακές και μπορεί να καούν.
ΚΛΑΔΕΨΤΕ τις ορτανσίες και αραιώστε το πότισμά τους.
ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ η ανθοφορία των βολβών (φρέζιες, κρόκοι, ζουμπούλια), τα φύλλα τους θα αρχίσουν να κιτρινίζουν. Ρίξτε τους λίγο τελευταίο λίπασμα και αφήστε τα να ξεραθούν τελείως πριν τους απομακρύνετε από τις γλάστρες.
ΚΟΨΤΕ τις κορυφές από τα χρυσάνθεμα και βάλτε τες σε ένα βάζο με νερό. Θα βγάλουν γρήγορα ρίζες και μπορείτε να τις ξαναφυτέψετε σαν νέα φυτά.
ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ την επαναληπτική δόση λιπάσματος στο γκαζόν, θυμηθείτε να του κάνετε ένα καλό κούρεμα.
Μάιος
Εργασίες του μήνα
ΞΕΡΙΖΩΣΤΕ αγριόχορτα και ζιζάνια – είναι οι πρώτες εστίες αντόμων. Πιάστε τα χαμηλά – ίσια με το χώμα – σκαλίστε ελάχιστα γύρω γύρω με το δάχτυλο ή ένα σκαλιστήρι και μετά ξεριζώστε με δύναμη ώστε να βγει όλο το φυτό.
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τις μεταφυτέψεις σε νέες γλάστρες γιατί οι πολλές αλλαγές στρεσάρουν το φυτό, τώρα που αλλάζει και η θερμοκρασία.
ΣΤΕΡΕΩΣΤΕ τα φυτά που έχουν γρήγορη ανάπτυξη, για να μη σπάσουν.
ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΤΕ το κούρεμα σε φυτοφράχτες και θάμνους. Η εποχή απαιτεί κορφολόγημα σε τρινταφυλλιές, μπουκαμβίλιες και κισσούς για να πετάξουν καινούργια άνθη.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ βιολογικές παγίδες για τα έντομα στα περιβόλια, αλλά και στις ελιές για τον δάκο. ΓΙα να φτιάξετε, πάρτε ένα μεγάλο πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού, κάντε 5-6 τρύπες κοντά στο στόμιο με πρόκα, για να περνούν τα έντομα, γεμίστε το μέχρι τα 3/4 -να μην καλύπτονται τις τρύπες- με 20 γρ. λιπάσματος νιτρικής αμμωνίας, που θα έχετε διαλύσει σε ένα λίτρο νερό και κρεμάστε το στην ανατολική πλευρά του δέντρου.
ΨΕΚΑΣΤΕ με λίγο νερό τα φυτά εσωτερικού χώρου. Ο ζεστός αέρας από τις ανοιχτές μπαλκονόπορτες ξηραίνει τα φύλλα τους.
ΑΥΞΗΣΤΕ το λίπασμα σε συστηματικές δοσολογίες. Ενα μέσο πρόγραμμα απαιτεί επανάληψη κάθε 15 μέρες.
ΑΝ ΚΑΙ, ΣΠΑΝΙΑ ΠΙΑ, υπάρχει περίπτωση για κάποια απότομη βραδινή παγωνιά. Για κάθε ενδεχόμενο, καλό είναι να έχετε έτοιμη προστασία, ειδικά για τις ντομάτες, που τις πιάνει αμέσως το κρύο.
Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε
ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΗ για τρίτη φύτευση σε αγγούρι, καλαμπόκι, κολοκυθάκι, μαϊντανό, πιπεριές, ντομάτες, πεπόνια και καρπούζια.
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ να φυτεύετε νωρίς το πρωί ή το απόγευμα και ποτίζετε καλά.
ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ οι τελευταίες μέρες των χειμωνιάτικων βολβών αλλά μπορείτε να φυτέψετε κάλλα (σαν λευκά κρινάκια) που αντέχουν μέχρι τον Οκτώβριο, αρκεί να ακολουθείτε πιστά το πρόγραμμα λιπάσματος και ποτίσματος.
ΜΑΖΕΨΤΕ τους ξεραμένους σπόρους από τα λαχανικά του χειμώνα (μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, κουκιά) και αποθηκεύστε τους για την επόμενη χρονιά.
ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ του ζει μόνο μία μέρα αλλά αξίζει τον κόπο. Ο λόγος για τον ιβίσκο, που χρειάζεται επιπλέον φροντίδα: αγοράστε καλό χώμα (κατά προτίμηση, καστανόχωμα) και λίπασμα (μπλε κόκκοι και λίγο σίδηρο), προτιμήστε έναν με διπλά άνθη και βάλτε τον σε ηλιόλουστη θέση. Θέλει καλό πότισμα αρκεί να στραγγίζει καλά και, όταν ξεραθεί, κούρεμα, για να πετάξει και την επόμενη χρονιά.
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ να καλύψετε μεγάλους φράχτες, προτιμήστε σπιρέες. Ανθίζουν γρήγορα, γεμίζουν με φυλλωσιά σαν θάμνοι, προσαρμόζονται σε κάθε έδαφος και, επιπλέον, αντέχουν στις πρώτες ζέστες.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΥΤΕΨΕΤΕ όλα τα αρωματικά: ρίγανη (θέλει λίγο νερό και, όταν φουντώνει, αν της κόψετε τα φύλλα, θα πετάξει και άλλα), δεντρολίβανο (διαλέξτε ανάμεσα στο όρθιο και το έρπον), άνηθο (μπορείτε να τον φυτέψετε από μέσα Μαρτίου όσο ζεσταίνει ο καιρός), βασιλικό, μαντζουράνα, ακόμα και σταμναγκάθι.
Τι απολαμβάνετε
ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΗ για όλα τα ανοιξιάτικα, όπως αρακάς, φασολάκια, πράσο, φρέσκο κρεμμυδάκι, φρέσκο σκόρδο, πατάτες και καρότα.
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ να φτιάξετε έναν μικρό βραχόκηπο, επιλέξτε ευφόρβια, γαλατσίδα (απλώνεται δεξιά και αριστερά ανάμεσα σε βράχους και δεν θέλει πολύ νερό) ή σολάνο (αειθαλής θάμνος με κόκκινους καρπούς).
ΕΛΕΓΧΕΤΕ συχνά τις τριανταφυλλιές και τα γιασεμιά για τετράνυχο: μοιάζει με ιστό αράχνης και τυλίγει τα φρέσκα φύλλα μόλις η ατμόσφαιρα αρχίζει να ξηραίνει.
ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ τα φυτά που είναι ευαίσθητα στον ήλιο, όπως η γαρδένια και η καμέλια, σε πιο σκιερά μέρη. Για να μάθετε πώς βλέπει το μπαλκόνι σας ο ήλιος, κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή sun board από android, που δείχνει την πορεία του ήλιου ανάλογα με τη θέση που βρίσκεστε.
ΟΣΟ ΖΕΣΤΑΙΝΕΙ ο καιρός αποφύγετε να ποτίζετε το γκαζόν μεσημεριανές ώρες. Προκαλούνται μυκητιάσεις και το γρασίδι χάνει το ζωηρό πράσινο χρώμα του.
ΤΟΝ ΜΑΪΟ ξεκινά η συγκομιδή για τα πρώιμα μαγιάτικα αχλάδια (σαν κοντούλες), τα μαύρα κεράσια και τα αφρόμηλα, ενώ μπορείτε να συλλέξετε χαμομήλι, λεβάντα, φασκόμηλο και βόραγο, για να τα αποξηράνετε.
ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ κρεμάστε ζαρντινιέρες με χρυσάνθεμα και βαμβακούλες (ή μαστιχιές, ένα είδος γερανιού που αναπτύσσεται γρήγορα και δεν θέλει πάρα πολύ νερό).
ΜΕ ΤΗ ΖΕΣΤΗ ανθίζει και η λυγαριά: θάμνος με μεγάλη αντοχή, που προτιμά χαμηλά υψόμετρα και παραθαλάσσια μέρη. Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες (θέλει καλό πότισμα), ενώ τα λουλούδια της κρέμονται σαν τσαμπιά.
Ιούνιος
Εργασίες του μήνα
ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα και, περισσότερο απ΄οτιδήποτε άλλο, τα φυτά σας έχουν ανάγκη από το νερό. Φροντίστε να τα ποτίζετε καθημερινά νωρίς το πρωί ή ργά το απόγευμα. Αν έχετε σύστημα αυτόματου ποτίσματος, τοποθετήστε καινούργιες μπαταρίες και καθαρίστε τα μπεκ από άλατα και ακαθαρσίες.
ΠΛΕΟΝ δεν κάνετε κλαδέματα παρά μόνο για να συντηρήσετε το σχήμα των θαμνοειδών. Μεταφυτεύετε και λιπαίνετε μόνο τα καλλωπιστικά της εποχής που αγοράσατε από το φυτώριο.
ΑΡΧΙΣΤΕ να κουρέυετε και να ποτίζετε πιο συχνά το γκαζόν. Ευκαιρία να κάνετε και μια τελευταία λίπανση για το καλοκαίρι, φορντίζοντας αμέσως μετά να ρίξετε νερό.
ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ τα φυτά εσωτερικού χώρου στο μπαλκόνι ή στον κήπο προσέχοντας να τα τοποθετήσετε σε σκιερό και πάγκιο μέρος. Τώρα είναι ώρα να συλλέξετε τους ανοιξιάτικους βολβούς από το χώμα: βυθίστε ένα πιρούνι στη γη, αρκετά μακριά από τη συστάδα των βολβών και όσο βαθιά χρειάζεται, για να μη βλάψετε τις ρίζες. Φέρτε τους βολβούς στην επιφάνεια. Πετάξτε τους μαλακούς και βάλτε τους υπόλοιπους να στεγνώσουν μέσα σε κουτιά που θα τοποθετήσετε σε ξηρό μέρος. Αφού αποβάλλουν κάθε ίχνος υγρασίας, αφαιρέστε νεκρά φύλλα και γερασμένες ρίζες και τρίψτε τους για να απομακρύνετε την ξεραμένη «επιδερμίδα». Μετά χωρίστε τους ανά είδος και φυλάξτε τους σε δροσερό μέρος.
ΠΡΟΣΟΧΗ, τέλος, στα ζιζάνια που κλέβουν θρεπτικές ουσίες από το χώμα των φυτών σας. Απομακρύντε τα βοτανίζοντας με το χέρι ή με σκαλιστήρι, φροντίζοντας να μην αφήσετε ίχνος από τις ρίζες τους που, αν μείνουν στο χώμα, απειλούν να βγάλουν νέα (ενίοτε πιο θεριεμένα) αγριόχορτα.
Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε
ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ τον λαχανόκηπο σας, αυτόν το μήνα είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός, έτσι ώστε να έχετε φρέσκες και εύχυμες σοδειές όλο το καλοκαίρι. Είναι ώρα να φυτέψετε τις όψιμες ντομάτες σας, τις οποίες θα γευθείτε στα τέλη Σεπτεμβίου. Εχετε τον νου σας να στηρίξετε τις ντοματιές όταν αρχίσουν να μεγαλώνουν και, αν προσβληθούν από περονόσπορο, ψεκάστε τες με χαλκό. Επίσης, θα σπείρετε κολοκυθάκια, φασολάκια και καλαμπόκι. Εχετε υπόψη σας ότι τα κολοκυθάκια πρέπει να τα σπείρετε σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο. Μια καλή ιδέα για να εκμεταλλευτείτε τα μεσοδιαστήματα γης, είναι να τα χρησιμοποιήσετε ως φυτώριο για κράμβες όλων των ειδών (π.χ. λάχανο, κουνουπίδι). Μόλις φυτρώσουν τα κηπευτικά σας, θα κάνετε μια πρώτη λίπανση χρησιμοποιώντας οργανικό λίπασμα. Οποια αρρώστια (η πιο συνηθισμένη είναι ο περονόσπορος), θα την καταπολεμήσετε ψεκάζοντας με θειάφι.
ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ότι τώρα θα περνάτε όλο και περισσότερο χρόνο στον κήπο ή το μπαλκόνι σας, εκμεταλλευτείτε την καλοκαιρία για να τους δώσετε χρώμα. Επισκεφθείτε το φυτώριο και αγοράστε εποχιακά καλλωπιστικά (μπουκαμβίλιες, πικροδάφνες, ερωτάκια, πετούνιες, αγάπανθους κ.ά.) και, μέχρι να έρθει η ώρα νά φυτέψετε, φυλάξτε τα σε δροσερό και σκιερό μέρος. Ποτίστε τα φυτά λίγο πριν τα φυτέψετε στην οριστική θέση τους και βγάλτε τα από το γλαστράκι τους φροντίζοντας να μείνει μια πλούσια μπάλα χώμα κολλημένη στις ρίζες. Ποτίστε ξανά και, αν έχετε φυτέψει σε γλάστρες, αφήστε τες στη σκιά, για μια δυο μέρες, ώσπου να τις μεταφέρετε στην οριστική θέση τους. Για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, φυτέψτε χρωματικά σύνολα αντί να σκορπίσετε τα λουλούδια σαν κομφετί.
Τι απολαμβάνετε
ΠΡΩΤΑ ΑΠ’ ΟΛΑ τις μπου καμβίλιες, οι οποίες θα ομορφαίνουν μπαλκόνια και κήπους όλο το καλοκαίρι, ειδικά αν βρίσκονται σε μέρος όπου θα τις λούζει το φως του ήλιου. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε έντομα και ασθένειες, ενώ χρειάζονται ελάχισίη περιποίηση: απλώς ρίχνετε λίγο νερό όταν βλέπετε τα φύλλα τους μαραμένα (το πολύ νερό θα τις κάνεινα κιτρινίσουν ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα αναστείλει την ανάπτυξη των λουλουδιών τους). Το μόνο που τις ενοχλεί είναι ο αέρας, επομένως φροντίστε να τις έχετε κοντά σε τοίχο.
«ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ» συνεχίζουν να είναι και οι τριανταφυλλιές, αρκεί να τις κορφολογείτε τακτικά (να κόβετε, δηλαδή, τα απανθισμένα τμήματα και, ίσως, τα μικρότερα άνθη) ώστε να παρατείνετε την ανθοφορία τους. Αν θέλετε ακόμα πιο θεαματικά αποτελέσματα/ μπορείτε να τις λιπάνετε.
Ο ΙΟΥΝΙΟΣ, επιπλέον, είναι η εποχή της λεβάντας και της πικροδάφνης, οι οποίες θα συνεχίσουν να σας προσφέρουν το χρώμα και το άρωμά τους μέχρι τον Αύγουστο. Εχετε υπόψη σας ότι οι λεβάντες θέλουν ήλιο, ενώ οι πικροδάφνες πρέπει να τοποθετούνται σε σημείο που να έχει έκθεση νότια. Στην εποχή τους είναι επίσης η κληματίδα, ο αγάπανθος και η μυρτιά (σύμβολο του έρωτα και της γονιμότητας), ενώ τέτοια εποχή δίνουν άνθη τα ερωτάκια και οι δαφνούλες. Ο γενικός κανόνας φροντίδας τους είναι να εντείνετε το πότισμα, να σκαλίζετε συχνά και να κλαδεύετε μόνο για να δώσετε σχήμα.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ σας συνεχίζετε να γεύεστε ραπανάκια, καρότα, σέλινα, αλλά και τά πρώτα κολοκυθάκια σας. Αν έχετε στον κήπο σας οπωροφόρα, αυτόν τον μήνα θα ευχαριστηθείτε μουσμουλα, κεράσια και βερίκοκα.
Ιούλιος
Εργασίες του μήνα
ΤΑ ΦΥΤΑ σας διψουν όλο και περισσότερο. Τα πρώτα που δείχνουν… σημάδια κόπωσης είναι τα ευαίσθητα οξύφιλα (γαρδένιες, καμέλιες, ορτανσίες, αζαλέες). Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να τα μεταφέρετε στο βορινό μπαλκόνι σας ή οπουδήποτε έχει δροσιά και σκιά. Ποτίζετέ τα συχνά έχοντας τον νου σας να μη μένει νερό στο πιατάκι της γλάστρας για πολλή ώρα. Μια επιπλέον χειρονομία που ια εκτιμήσουν τα απαιτήτικά αυτά φυτά είναι να τα δροσίζετε όταν νυχτώνει ψεκάζοντας τα ελαφρώς με νερό.
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ να κουρέυετε, να ποτίζετε και να ξεχορταριάζετε τακτικά το γκαζόν. Γενικεύστε την επίθεση ενάντια στα αγριόχορτα και τα υπόλοιπα μέρη του κήπου, στις ζαρντινιέρες και στις γλάστρες της βεράντας, βοτανίζοντας με το χέρι ή το σκαλιστήρι. Ιδιαίτερα στον λαχανόκηπο, το βοτάνισμα πρέπει να γίνεται τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα. Φορντίστε, επιοης, τις ντοματιες και τις φασολιές που έχουν αρχΰ σει να μεγαλώνουν: σκαλιστέ το χώμα για να αερίζεται ικανοποιητικά και στηρίξτε τες με πασσάλους. Μην ξεχάσετε να μαζέψετε και να ξηράνετε σπόρους από τα καλοκαιρινά λαχανικά και τα αρωματικά.
ΟΙ ΘΑΜΝΟΙ ΣΑΣ θα νιώσουν καλύτερα αν τους ποτίζετε ρίχνοντας το νερό από ψηλά (με μόνη εξαίρεση τις τριανταφυλλιές). Αν τελείωσε η ανθοφορία τους, ψαλιδιστέ τα ξερά λουλούδια.
ΑΝ ΕΧΕΤΕ οπωροφόρα, μπορείτε να αρχίσετε τον πολλαπλασιασμό με εμβολιασμό ή ενοφθαλμισμό (εμβολιασμός με έναν μόνο οφθαλμό). Προσοχή σε εκείνα που έχουν δώσει καρπούς: παρατηρήστε τα σχολαστικά για τυχόν παράσιτα (δάκο, καρπόκαψα κ.λπ.) και καταπολεμήστε τα με βιολογικά σκευάσματα. Αν έχετε ελαιόδεντρα, τοποθετήστε δακοπαγίδες.
Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε
Ο ΙΟΥΛΙΟΣ είναι ο μήνας κατά τον οποίο θα σπείρετε τα λαχανικά που θέλετε να γευθείτε τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου: π.χ. ραπανάκια, καρότα, παντζάρια, ραδίκια, μπρόκολα, κουνουπίδια και λάχανα. Φροντίστε μόνο να τα σπείρετε σε δροσερό και σκιερό μέρος.
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι επιθεωρείτε τακτικά τον λαχανόκηπο για παράσιτα (που, ευνοημένα από τη ζέστη και την υγρασία, βρίσκονται σε έξαρση) αποφεύγοντας, ωστόσο, τη χρήση χημικών, αφού είναι εποχή συγκομιδών. Στρέψτε την προσοχή σας στη βιολογική καταπολέμηση των παράσιτων έχοντας υπόψη ότι: όταν «συγκατοικούν» με τα λαχανικά σας, ο κατιφές και τα αρωματικά φυτά (βασιλικός, λεβάντα, δεντρολίβανο, μέντα, ρίγανη, απήγανος κ.λπ.) λειτουργούν ως απωθητικά για διάφορους μικροοργανισμούς. Το ηλιοτρόπιο έλκει τις αφίδες που έτσι θα αφήσουν ήσυχα τα κηπευτικά σας. Το ψέκασμα με τσάι από μαϊντανό διώχνει τα σκαθάρια, ενώ το τσάι από μελισσόχορτο είναι άριστο απωθητικό για διαφόρων ειδών ζωύφια. Οσο για τα σαλιγκάρια, αυτά μπορείτε να τα πνίξετε με μπίρα! Για τον ίδιο λόγο, λιπαίνετε μόνο με οργανικό λίπασμα (κόμποστ ή κάποιο βιολογικό σκεύασμα που θα προμηθευτείτε από το φυτώριο).
ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ενδείκνυται μόνο για τη φύτευση εποχιακών καλλωπιστικών φυτών (λαγκεστρέμια, ιβίσκος ο συριακός, αγιόκλημα κ.ά.) Φροντίστε να την κάνετε σε ώρα που δεν κάνει πολλή ζέστη και ποτίστε χωρίς τσιγκουνιές. Ακολουθώντας τις ίδιες οδηγίες, μπορείτε να μεταφυτέψετε στην οριστική θέση τους τα λουλούδια που σπείρατε την άνοιξη.
Τι απολαμβάνετε
ΤΩΡΑ θα δοκιμάσετε τα πρώτα κηπευτικά του καλοκαιριού, κυρίως μελιτζάνες, αγγούρια και κολοκυθάκια.
ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ το θυμάρι είναι στα καλύτερά του. Οσοι εκτιμάτε τις θεραπευτικές ιδιότητες και την πλούσια νοστιμιά που δίνει στα φαγητά, είναι ώρα να εξορμήσετε στις εξοχές για να μαζέψετε άγριο θυμάρι. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι για να κόψετε τα κλαδάκια, έτσι ώστε να μην καταστρέψετε το φυτό. Το ίδιο ισχύει και για το θυμάρι που έχετε στον κήπο ή τη γλάστρα σας.
ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ είναι και ο βασιλικός, που αρωματίζει τις ντοματένιες σάλτσες σας και, επιπλέον, απωθεί τα κουνούπια. Εχετε υπόψη ότι ο βασιλικός αγαπάει τον ήλιο, ενώ θέλει καθημερινό πότισμα. Αν τρν κορφολογείτε τακτικά, αφαιρώντας τα ανθισμένα τμήματα, θα γίνεται όλο και πιο φουντωτός.
ΑΝΑΜΕΣΑ στα καλλωπιστικά που ανθίζουν τώρα ξεχωρίζουν το αγιόκλημα, η λαγκεστρέμια, ο ιβίσκος ο συριακός, το υπέρικο και η βουδλέια. Το αγιόκλημα είναι θαμνώδες ή αναρριχητικό και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα σχετικά σκιερό μέρος. Προσοχή μόνο στις επεκτατικές διαθέσεις του, που μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία στα γειτονικά φυτά. Η λαγκεστρέμια προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις και δίνει εντυπωσιακά «μπουκέτα» αν αφαιρείτε τακτικά τα απανθισμένα τμήματα. Ηλιο αποζητά και ο ιβίσκος ο συριακός, ο οποίος δεν έχει ανάγκη από εντατικό πότισμα. Το υπερικό θέλει και αυτό ήλιο, ενώ η βουδλέια (η οποία αποκαλείται και «θάμνος των πεταλούδων» λόγω της ιδιότητάς της να έλκει τις πεταλούδες, που τρέφονται με το νέκταρ της) θα σας δώσει τον ραλύτερο εαυτό της αν έχετε φροντίσει να την κλαδέψετε το φθινόπωρο.
Αύγουστος
Εργασίες του μήνα
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ για διακοπές είνια σημαντικό να προετοιμάστε τα φυτά σας για την απουσίας σας.
ΒΓΑΛΤΕ ΤΟ ΚΛΑΔΕΥΤΗΡΙ σας για να καθαρίσετε τα φυτά από απανθισμένα τμήματα, ξερά ή “λαίμαργα” κλαδιά, δηλαδή, χοντρά κλαδιά που μεγαλώνουν υπερβολικά και κλέβουν ενέργεια από το φυτό. Μην παραλείψετε να καθαρίσετε τις τριανταφυλλιές από ξερά ή μαραμένα κλαδιά και άνθη. Διορθώστε το σχήμα των θάμνων, για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται ομοιόμορφα.
ΑΝ ΑΝΑΘΕΣΕΤΕ το πότισμα σε τρίτους, όσο λείπετε, συμβουλέψτε τους να ρίχνουν άφθονο νερό στον κήπο, αλλά να ποτίζουν με σύνεση τις γλάστρες που έχουν πιατάκι. ΑΝ έχετε αυτόματο σύστημα, καθαρίστε σχολαστικά τα μπεκ. Φροντίστε να ποτίζεται καθημερινά ο λαχανόκηπος αλλά μειώστε το νερό στα οπωροφόρα, για να μη σκάσουν οι καρποί τους.
ΑΝ ΑΦΗΣΕΤΕ φυτά εσωτερικού χώρου μέσα στο σπίτι, πριν φύγετε για διακοπές, συγκεντρώστε τα το ένα κοντά στο άλλο, για να δημιουργήσουν ένα μικροκλίμα υγρασίας, που Θα τα βοηθήσει να επιβιώσουν κατά την απουσία σας. Ζητήστε από τον άνθρωπο που θα τα ποτίζει να μην το παρακάνει. Διαφορετικά, τοποθετήστε τα στην μπανιέρα, σφραγιστέ με την τάπα και αφήστε τη βρύση ανοιχτή έτσι ώστε να στάζει το νερό.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ τον λαχανόκηπο σας από τον αέρα, τοποθετώντας ανεμοφράχτες από μεγάλα, πολυετή φυτά, καλαμωτές ή πανιά.
ΠΑΡΑΜΟΝΗ της αναχώρησής σας, κουρέψτε το γκαζόν και βοτανίστε τα ζιζάνια.
Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε
Ο ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ είναι έτοιμος να δεχτεί τον σπόρο για τα λαχανικά που θα σας δώσει τον χειμώνα: μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια και λοιπά σαλατοειδή. Σε ό,τι αφορά τα δύο πρώτα, σπέρνετε σε βάθος 0,5-1 εκ. τρεις με τέσσερις σπόρους μαζί. Αργότερα, κρατάτε το φιντάνι που σας φαίνεται πιο γερό και απομακρύνετε τα υπόλοιπα. Ποτίζετε συχνά, για να ριζώσουν καλά, προσέχοντας να μη βρέχετε τα φύλλα. Τα μαρούλια σπέρνονται και αυτά σε βάθος 0,5-1 εκ. και χρειάζονται τακτικό πότισμα, αλλά χωρίς υπερβολές, γιατί η πολλή υγρασία ευνοεί ιδιαίτερα τις ασθένειες.
ΑΥΤΟΝ το μήνα θα φυτέψετε τα πράσα σας φροντίζοντας να κόψετε το φύλλωμά τους, για να ευνοηθεί έτσι η ανάπτυξη των βολβών, που είναι και το ωφέλιμο μέρος των συγκεκριμένων φυτών.
ΑΡΧΙΣΤΕ σιγά σιγά να φυτεύετε τους βολβούς των χειμερινών καλλωπιστικών. Προς το τέλος του μήνα, βάλτε στο χώμα τους βολβούς του κυκλάμινου και κάντε υπομονή να έρθει ο Σεπτέμβριος για τους υπόλοιπους. Πριν φυτέψετε στον κήπο, σκαλιστέ το χώμα σε βάθος για να αφρατέψει και να μπορούν να εισχωρήσουν οι ρίζες του κυκλάμινου πιο εύκολα. Αν φυτέψετε σε γλάστρα, καλύψτε το κάτω μέρος της με χαλίκι και χρησιμοποιήστε φυτόχωμα εμπλουτισμένο με τύρφη. Μπορείτε, επίσης, να σπείρετε ηλιοτρόπια, σκυλάκια και ζίννιες.
Τι απολαμβάνετε
ΟΛΑ τα κηπευτικά του καλοκαιριού, που δίνουν τώρα τον πιο μεστό και νόστιμο εαυτό τους: ντομάτες, φασολάκια, κολοκυθάκια, πιπεριές, αγγουράκια και καλαμπόκια. Αν έχετε φυτέψει εαρινά σκόρδα και κρεμμύδια, πρέπει να αρχίσετε να τα μαζεύετε. Από φρούτα, τα καρπούζια και τα πεπόνια βρίσκονται στην πιο ώριμη εποχή τους, ενώ ήδη έχει αρχίσει και η συγκομιδή των σταφυλιών.
ΤΑ ΕΠΟΧΙΑΚΑ καλλωπιστικά που πρωταγωνιστούν τον Αύγουστο είναι η κάσια, το πλουμπάγκο, το πολύγαλα και η λαντάνα. Η ψηλή κάσια με τα κίτρινα λουλούδια θέλει αρκετό ήλιο και μπορεί να γίνει ολόκληρο δέντρο αν κλαδεύετε τα πλαϊνά κλαδιά της αφήνοντας έναν κεντρικό κορμό. Το υπέροχο πλουμπάγκο (γνωστό στα φυτώρια και ως «μπλε γιασεμί») ψηλώνει και αυτό γρήγορα, ενώ όσο περισσότερο ήλιο δέχεται, τόσο περισσότερα λουλούδια θα σας δίνει – αρκεί να το ποτίζετε καθημερινά. Απλετο ήλιο θέλει και το πολύγαλα, που έχει το επιπλέον προσόν ότι ευδοκιμεί ακόμα και κοντά στη θάλασσα. Το ίδιο ισχύει και για την άκρως ανθεκτική, σε έντομα και ασθένειες, λαντάνα, η οποία έρχεται σε πολλά χρώματα και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλό κλάδεμα λίγο πριν πιάσουν τα κρύα, για να αρχίσει να ξανα φουντώνει μόλις ζεστάνει ο καιρός.
Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ, επίσης, είναι η εποχή που συλλέγεται το δίκταμο, το «θαυματουργό» φυτό της Κρήτης, το οποίο θεωρείται ότι έχει ποικίλες θεραπευτικές ιδιότητες (αντισηπτικές, τονωτικές, αντιδιαβητικές, σπασμολυτικές κ.λπ.), αλλά και αφροδισιακή δράση (εξ ου και στο νησί του το αποκαλούν «έρωντα»). Χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως φάρμακο, με τη μορφή αφεψήματος.
Σεπτέμβριος
Εργασίες του μήνα
ΟΙ ΗΠΙΕΣ θερμοκρασίες είναι ιδανικές για να προετοιμάσετε τον κήπο ή τη βεράντα σας για την προσεχή άνοιξη. Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται να «χαλιναγωγήσετε» την οργιώδη βλάστηση του κολακαιριού. Βγάλτε το κλαδευτήρι σας και σουλουπώστε ορτανσίες, λεβάντες, σάλβιες και φοινικοειδή. Κλαδέψετε και τα γεράνια σας για να σας δώσουν νέα λουλούδια.
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΕ από το χώμα τα μονοετή φυτά του καλοκαιριού (καλύτερα να τα ξεριζώσετε προτού μαραθούν), αλλά και τους καλοκαιρινούς βολβούς προκειμένου να κάνετε χώρο για τους ανοιξιάτικους (νάρκισσους, υάκινθος κ.λ.π.) που πρέπει να φυτευθούν τώρα. Αφήστε τους υγιείς, συμπαγείς βολβούς να στεγνώσουν σε ξηρό μέρος, μετά καθαρίστε τους από φύλλα, ρίζες και ξεραμένες «φλούδες» και φυλάξτε τους δροσερό μέρος για να τους φυτέψετε ξανά την άνοιξη.
ΕΛΑΤΤΩΣΤΕ σταδιακά τη συχνότητα με την οποία ποτίζετε το γκαζόν, ανάλογα, βέβαια, και με το πόσο υψηλή (ή χαμηλή) είναι η θερμοκρασία. Τώρα κουρεύετε σε πιο αραιά διαστήματα και ρίχνετε το πρώτο (κατά προτίμηση, βιολογικό) λίπασμα, το οποίο θα πρέπει να συνοδεύεται με πότισμα.
ΠΕΡΙΠΟΙΗΘΕΙΤΕ τις τριανταφυλλιές με οργανικό λίπασμα και καθαρίστε τες από φύλλα με μαύρα στίγματα.
ΕΦΟΔΙΑΣΤΕΙΤΕ με ένα καλό σκαλιστήρι ή το ειδικό πιρούνι και, μόλις πέσουν οι πρώτες βροχές, αρχίστε τα σκαλίσματα στον κήπο, τις ζαρντινιέρες και τις γλάστρες σας προκειμένου να αεριστεί το χώμα και να εισχωρήσουν σε αυτό οι επόμενες βροχές, για να το δυναμώσουν. Τώρα ήρθε ο καιρός να ρίξετε στα φυτά σας ένα καλό βιολογικό λίπασμα: κόμποστ ή χούμους. Η σωστή σειρά είναι σκάλισμα – λίπανση – πότισμα.
Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε
ΕΙΝΑΙ, όπως είπαμε, ώρα να φυτέψετε τους βολβούς που θα ανθίσουν την άνοιξη: νάρκισσους, υάκινθους, ανεμώνες, νεραγκουλες, κρόκους. Να τους ποτίζετε με φειδώ για να μη σαπίσουν: ελέγχετε με το δάχτυλο την υγρασία του χώματος και, αν δείτε ότι έχει αρχίσει να ξεραίνεται, ρίχνετε λίγο νερό.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ η κατάλληλη εποχή για να σπείρετε τους πανσέδες σας, οι οποίοι θα ανθίσουν στη διάρκεια του χειμώνα: έχετε υπόψη ότι χρειάζονται εντατική λίπανση με κάλιο, φώσφορο και νιτρική αμμωνία. Τώρα θα σπείρετε και τα σκυλάκια, που θα χρωματίσουν τον κήπο σας όταν ξαναπιάσουν οι ζέστες. Φυτέψτε σε μικρό βάθος και ποτίστε με το ποτιστήρι για να μην παρασυρθεί ο σπόρος από το νερό και βγει στην επιφάνεια.
ΑΡΧΙΣΤΕ να μεταφυτεύετε τα καλλωπιστικά που χρειάζονται μεγαλύτερες γλάστρες για να αναπτυχθούν.
ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜΗΝΑ θα σπείρετε στον λαχανόκηπο σπανάκι, καρότα και ραπανάκια, θα φυτέψετε πατάτες και θα μεταφυτέψετε λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια και σαλάτες, που σπείρατε τον προηγούμενο μήνα. Καλό είναι, πριν φυτέψετε, να σκάψετε ελαφρώς το χώμα ρίχνοντας εκεί μικρές ποσότητες βιολογικού λιπάσματος ή χούμους.
ΣΤΑ ΤΕΛΗ του μήνα, θα φυτέψετε και τις αγκινάρες σας φροντίζοντας να απέχουν μεταξύ τους 60-100 εκ. Ποτίζετε αμέσως μετά τη φύτευση και λιπαίνετε με χούμους ή λίπασμα που περιέχει φώσφορο και κάλιο.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ τα αρωματικά: σπείρετε μαϊντανό, σέλινο και άνηθο και τοποθετήστε τα σε σημείο που προστατεύεται από τη βροχή.
Τι απολαμβάνετε
ΟΙ ΣΥΓΚΟΜΙΔΕΣ κηπευτικών και οπωροφόρων συνεχίζουν να είναι πλούσιες και γευστικές. Αυτόν το μήνα θα δοκιμάσετε τις όψιμες ντομάτες σας, αλλά και αχλάδια, δαμάσκηνα, κυδώνια και σύκα που επικονιάσατε τον Ιούνιο. Αυτές τις μέρες μαζεύονται επίσης οι πράσινες ελιές και τα φιστίκια Αιγίνης.
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ να έχετε και τον Σεπτέμβριο ανθισμένες ντάλιες, πρέπει να γνωρίζετε τους φίλους και τους εχθρούς τους. Φίλοι είναι ο ήλιος και το νερό. Εχθροί, τα ζιζάνια, που μπορεί να τους προκαλέσουν ασφυξία, αλλά και τα σαλιγκάρια, τα οποία τρώνε τους τρυφερούς βλαστούς τους. Ξεχορταριάζετε, λοιπόν, τακτικά και χρησιμοποιείτε κάποιο «εναλλακτικό» απωθητικό για τα σαλιγκάρια. Δεδομένου ότι τους αρέσει η μπίρα, φτιάξτε σαλιγκαροπαγίδες βάζοντας λίγη μπίρα σε ένα μικρό πλαστικό ή πήλινο σκεύος κοντά στις ντάλιες σας: τα σαλιγκάρια θα παγιδευτούν μέσα στο σκεύος και θα πνιγούν. Φροντίστε να μαδάτε τα κάτω φύλλα του φυτού για να αερίζεται και κόβετε τακτικά τα απανθισμένα τμήματα για να επιμηκύνετε την ανθοφορία. Αν αφαιρείτε τα μικρά μπουμπούκια, θα έχετε περισσότερα και μεγαλύτερα.
ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ εποχή της είναι και η καλλωπιστική πιπερίτσα με τους ζωηρόχρωμους καρπούς. Χρειάζεται άφθονο ήλιο, ελαφρύ μεν αλλά συχνό πότισμα (να είναι το χώμα του φυτού πάντα νωπό) και ψέκασμα των φύλλων με νεράκι. Είναι ποικιλία της πιπεριάς τσίλι και οι καρποί της, νωποί ή αποξηραμένοι, θα δώσουν καυτερή νότα στα φαγητά σας.
ΚΑΣΙΑ, πλουμπάγκο και πολύγαλα συνεχίζουν να δροσίζουν τον κήπο σας και να τον ομορφαίνουν με τα χρωματιστά λουλούδια τους. Φροντίστε μόνο να «παίρνουν» αρκετό ήλιο.
Οκτώβριος
Εργασίες του μήνα
EINAI η κατάλληλη εποχή για να κλαδέψετε τους καλλωπιστικούς θάμνους σας λαντάνα,πλουμπάγκο, πολύγαλα κτλ) Μην περιοριστείτε στα απανθισμένα τμήματα και τα ξερά κλαδιά. Κόψτε και γερά κλαδιά των φυτών, για να βοηθήσετε να δυναμώσουν. Μην παραραλείψετε να κλαδέψετε τις λεβάντες και τις μπουκαμβίλιες, αλλά αφήστε για αργότερα θάμνους που βρίσκονται σε εποχή ανθοφορίας.
ΤΩΡΑ θα κάνετε μία από τις τελευταίες λιιπάνσεις (σε καλωπιστικά λαχνόκηπο και γκαζόν πριν από τον ερχομό του χειμώνα. Επιλέξτε λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης το οποίο θα αποδοθεί στα φυτά όταν το χρειαστούν, προσφέροντας τους μια σταθερή ποσότητα θρεπτικών στοιχείων. Το γκαζόν θα το λιπάνετε μετά το κούρεμα και αμέσωε μετά Θα ποτίσετε.
ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ να επιστρέψουν τα φυτά εσωτερικού χώρου από τον κήπο ή τη βεράντα. Πριν τα φέρετε στο σπίτι, καθαρίστε τα από τη σκόνη με ένα νωπό σφουγγάρι. Τοποθετήστε τα κοντά σε παράθυρο, μακριά από καλοριφέρ και κλιματιστικά. Ψεκάζετε τακτικά τα φύλλα τους με νερό, για να διατηρήσουν τα επιθυμητά επίπεδα υγρασίας, και τάίστε τα με λίπασμα ειδικό για φυτά εσωτερικού χώρου.
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ τα σκαλίσματα, έτσι ώστε το χώμα να είναι πάντα αφράτο, για να μπορούν να εισχωρούν σε αυτό τα νερά της βροχής.
ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ να στρώσετε τον κήπο σας με γκαζόν, τώρα είναι η πιο κατάλληλη εποχή. Ενας γεωπόνος θα σας υποδείξει το σωστό είδος για το υπόστρωμα που διαθέτετε και την περιοχή όπου βρίσκεστε.
Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε
ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ το μήνα θα ασχοληθείτε εντατικά με τον λαχανόκηπο σας. Πριν σπείρετε ή φυτέψετε, θα πρέπει να σκαλίσετε το μαλακό από τις βροχές χώμα, για να αεριστεί. Αφήνετε γεωσκώληκες και λοιπούς (μικροοργανισμούς στην ησυχία τους, αφού βοηθούν να εμπλουτίζεται το χώμα με θρεπτικά στοιχεία. Συνεχίζετε τη σπορά των λαχανικών του χειμώνα: σπανάκι, ραδίκι, ρόκα, ραπανάκι, μπιζέλι και μοσχομπίζελο (προνοήστε για υλικό στήριξης -καφασωτό ή συρματόπλεγμα- στο οποίο θα αναρριχηθεί το φυτό), κουκιά και, όπως πάντα, μαϊντανό. Μεταφυτεύετε, επίσης, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια σας (ξερά και χλωρά), τα οποία θα είναι έτοιμα για συγκομιδή μέσα σε έναν μήνα.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ τη φύτευση ανοιξιάτικων βολβών: τώρα θα βάλετε ίριδες, φρέζιες και μούσκαρι, φροντίζοντας πάντα να βλέπει ο ήλιος τα παρτέρια σας.
ΦΥΤΕΥΕΤΕ κάθε είδους οπωροφόρα και καλλωπιστικούς θάμνους: αγγελικές, ιβίσκους, κάσιες, βιβούρνα, μυρτιές, φωτείνιες κ.λπ. Αυτή είναι η πιο «σωστή» εποχή για τη φύτευσή τους διότι, χάρη στην υγρασία, αναπτύσσεται πιο εύκολα το υπόγειο ριζικό σύστημά τους.
Τι απολαμβάνετε
ΤΑ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΑ επιστρέφουν για να δώσουν χρώμα. Οι γλάστρες, μέσα στις οποίες θα τα αγοράσετε, τους πέφτουν κατά κανόνα μικρές, επομένως θα πρέπει να τα μεταφυτέψετε αμέσως. Για να μείνουν υγιή, πρέπει να τα ποτίζετε κάθε φορά που βλέπετε ότι το χώμα τους είναι στεγνό (το πολύ νερό σαπίζει τις ρίζες τους). Για να επιμηκύνετε την ανθοφορία τους «τσιμπάτε» τακτικά τα απανθισμένα τμήματα κάνοντας χώρο για νέα μπουμπούκια. Οταν το φυτό απανθίσει εντελώς, κλαδέψτε το χαμηλά και συνεχίστε να το ποτίζετε. Εάν το επιτρέπει η ποικιλία που αγοράσατε, την άνοιξη θα πετάξει φρέσκα φυλλαράκια και τον επόμενο Οκτώβριο θα ανθίσει ξανά.
ΠΟΙΚΙΛΑ είναι και τα χρωματικά εφέ που δημιουργούν οι θάμνοι αυτής της εποχής: η κουμαριά, η οποία έχει συγχρόνως λευκά άνθη και πορτοκαλί κούμαρα (που αργότερα θα κοκκινίσουν). Η ροδιά, που τα φύλλα της έχουν γίνει κατακίτρινα. Η βελανιδιά με το κόκκινο φύλλωμα. Ο πυράκανθος με τους πορτοκαλί καρπούς. Τα συγκεκριμένα φυτά έχουν μέτριες απαιτήσεις σε νερό και καλές αντοχές στο κρύο.
ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ μαζεύετε αμύγδαλα, καρύδια, αλλά και κυδώνια, αχλάδια, μήλα και ρόδια. Ο χυμός από τα τελευταία είναι άκρως αντιοξειδωτικός, γι’ αυτό δεν είναι κακή ιδέα να τον καταψύξετε (σε παγάκια).
Νοέμβριος
Εργασίες του μήνα
Η ΕΠΟΧΗ των εργασιων συντήρησης. Μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να έχετε τελειώσει τα κλαδέματα, τουλάχιστον σε όσα από τα φυτά σας δεν βρίσκονται σε εποχή ανθοφορίας (απο τις τριανταφυλλιές και τις λεβάντες μέχρι τις γκαούρες και τις λαντάνες) Τώρα κλαδεύετε χαμηλά, για να ενισχύσετε την υγεία των φυτων και να ενθαρρύνετε τη μελλοντική ανθοφορία τους.
ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ το χώμα ξεριζώνοντας τα τελευταία απομεινάρια των καλοκαιρινών (μονοετών) φυτών σας. Μη σταματάτε να σκαλίζετε, για να ανασαίνει το χώμα και να εκμεταλλεύεται τις βροχές.
ΕΞΟΠΛΙΣΤΕ με μια τσουγκράνα ή το ειδικό πιρούνι και απομακρύνετε, όσο πιο συχνά γίνεται τα πεσμένα φύλλα από το γκαζόν, αν μείνουν για πολύ καιρό θα κριτρινίσουν τα σημεία του χλοοτάπητα όπου έχουν πέσει.
Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε
ΜΕΤΑΦΥΤΕΨΤΕ από το φυτώριο στον λαχανόκηπο μαρούλια, λάχανα, κουνουπίδια και μπρόκολα. Φυτέψτε κοκκάρι, που πολύ σύντομα Θα σας δώσει γευστικά φρέσκα κρεμμυδάκια, ενώ συνεχίστε να σπέρνετε μαϊντανό, ρόκα και άνηθο.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΤΕ τη φύτευση των βολβών με τις τουλίπες. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να φυτέψετε τους βολβούς αρκετά βαθιά, περίπου στα 12 εκ. – το ειδικό μυστρί κηπουρικής θα σας φανεί χρήσιμο. Ο βολβός της τουλίπας αγαπά το κρύο και δεν θέλει πολύ ήλιο. Προστατέψτε τον από τον αέρα, φροντίστε να ποτίζετε με φειδώ (όποτε στεγνώνει το χώμα) για να μη σαπίσει και, όταν βλαστήσει, ρίξτε λίγο λίπασμα.
ΤΩΡΑ ΦΥΤΕΨΤΕ και γυμνόριζες τριανταφυλλιές: θα χρειαστεί, στον λάκκο που θα σκάψετε, να δημιουργήσετε έναν κώνο χώματος, τον οποίο θα εμπλουτίσετε με λίπασμα. Σε αυτόν θα απλώσετε τις ρίζες της τριανταφυλλιάς και, αφού απογεμίσετε με χώμα, θα ποτίσετε.
ΜΕΤΑΦΥΤΕΨΤΕ, αν χρειάζεται, τα λουλούδια που έχετε σπείρει νωρίτερα: πανσέδες και σκυλάκια, ίσως και βιολέτες, γαρίφαλα και καλέντουλες.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ εποχή για να πολλαπλασιάσετε τις γαριφαλιές σας με μοσχεύματα. Πρέπει να κόψετε το μόσχευμα μετά την ανθοφορία του φυτού, φροντίζοντας ώστε να έχει τουλάχιστον δύο κόμπους: ο ένας θα μπει στο χώμα (από εκεί θα βγουν οι ρίζες) και ο άλλος, απ’ όπου θα μεγαλώσει το φυτό, θα μείνει έξω από την επιφάνεια της γης.
Τι απολαμβάνετε
Κατ’ ΑΡΧΑΣ, τα πρώτα χειμωνιάτικα λαχανικά σας: σπανάκι, ραδίκια και ραπανάκια. Αυτόν το μήνα ολοκληρώνεται το μάζεμα της ελιάς, ενώ συγκεντρώνονται τα κάστανα, οι νόστιμοι καρποί της κουμαριάς και τα βελανίδια, από τα οποία μάλιστα φτιάχνεται εξαιρετικής ποιότητας αλεύρι με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
ΑΚΡΩΣ απολαυστικός είναι αυτόν το μήνα και ο κήπος σας, που έχει γεμίσει με τα φλογερά χρώματα του φθινοπώρου. Η λυκιδάμβαρη, αλλά και τα διακοσμητικά χόρτα (μίσχανθος, πενισέτουμ, στίπα) είναι τώρα στα καλύτερά τους, χαρίζοντας στον κήπο σας κόκκινες και μπρούντζινες αποχρώσεις. Λίγο πριν πέσουν, τα φύλλα της αναρριχώμενης αμπέλοψης γίνονται και αυτά κατακόκκινα, ενώ έξτρα πινελιές προσθέτουν οι πορτοκαλί καρποί του πυράκανθου και οι κόκκινοι της κουμαριάς.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να είναι ανθισμένοι ο ελαίαγνος και ο όσμανθος, αειθαλείς θάμνοι που συχνά χρησιμοποιούνται για να στολίζουν τους φράχτες, ενώ φορτώνονται με λουλουδάκια τα οποία αναδίδουν θεσπέσια ευωδιά.
Δεκέμβριος
Εργασίες του μήνα
ΑΥΞΗΣΤΕ το πότισμα στις γλάστρες που έχετε μέσα στο σπίτι, αφού η θέρμανση και ο κακός αερισμός ξηραίνουν την ατμόσφαιρα.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΤΕ τις γλάστρες σε σημεία όπου δεν υπάρχουν έντονα ρεύματα αέρα, μακριά από τζάκι, καλοριφέρ, αλλά και τα τζάμια που τραβούν πολλή υγρασία τη νύχτα.
ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ τις γλάστρες από τα πεσμένα φύλλα και τρίψτε καλά τα πιατάκια που λιμνάζουν τα νερά.
ΣΤΕΡΕΩΣΤΕ τα αναρριχώμε- να πάνω στις πέργκολες. Τώρα που είναι γυμνά από φύλλα, δέστε τα καλά, ώστε’να μη σπάσουν από τον αέρα.
ΚΛΑΔΕΨΤΕ τα φυλλοβόλα και προσθέστε ξηρά φύλλα και κλαδιά γύρω από τους κορμούς, για να προστατεύσετε τις ρίζες από το κρύο.
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ να κρατήσετε καταπράσινο φράχτη και τον (ειμώνα, το μυστικό των κηπουρών ονομάζεται λέιλαντ αειθαλής κωνοφόρος θάμνος που ανθίζει όλη τη χρονιά, α-ναπτύσσεται με ταχύτητα και δημιουργεί συμπαγή φράχτη. Υπολογίστε απόσταση 70 εκ. με 1 μ. (αν είναι πιο κοντά, θα μπλεχτούν τα κλαδιά του) με αρκετό τυρφόχωμα σε κάθε λάκκο γύρω από τον κορμό, ώστε να κρατάει το νερό. Αν δεν προστατεύονται από τσιμεντένιο τοίχο, τοποθετήστε μικρούς πασσάλους για στήριγμα.
ΣΚΑΨΤΕ το χώμα στους κήπους, για να βοηθήσετε στον αερισμό του και συντηρήστε τα εργαλεία κήπου τρίβοντας καλά για να φύγει η σκουριά.
ΑΝ ΕΧΕΤΕ ακόμη γλάστρες στο μπαλκόνι, προμηθευτείτε πλαστικό (ή πανί φλις παγετοποίησης για τα λαχανικά) και σπάγκο, για να τις καλύψετε σε περίπτωση χιονιού.
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ τούβλο σαν υποστήριξη στις βάσεις των γλαστρών ώστε να μην πατούν απευθείας στο πιάτο, το οποίο γεμίζει πιο εύκολα νερά από τη βροχή.
Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε
ΑΝ ΕΧΕΤΕ φυτέψει βολβούς, στις αρχές του φθινοπώρου θα έχουν ήδη πετάξει φύλλα. Ανακατεύετε καλά το χώμα για να αεριστούν και δένετε γύρω γύρω πράσινο πλέγμα -όπως εκείνο που βάζουμε στα μπαλκόνια για τα παιδιά- για να μη σπάσουν όσο μεγαλώνουν.
ΦΥΤΕΥΕΤΕ τα τελευταία εσπεριδοειδή και οπωροφόρα φροντίζοντας να έχετε έτοιμο πλαστικό, για να τα τυλίξετε σε περίπτωση χιονιά.
ΣΚΑΒΕΤΕ αυλάκια γύρω από τα λαχανικά του χειμώνα, για να μη λιμνάζουν τα νερά της βροχής και τα πνίξουν.
ΤΟ ΚΡΥΟ είναι ιδανικό για να φυτέψετε όλα τα κωνοφόρα, όπως έλατα, πεύκα, κυπαρίσσια και κέδροι. Πρέπει, όμως, να υπολογίσετε ένα μέρος του κήπου που να έχει αρκετό χώρο, αφού τα συγκεκριμένα φυτά αναπτύσσονται και σε ύψος, και σε πλάτος.
Η ΕΠΟΧΗ είναι ιδανική για να φυτέψετε την πρίμουλα σε παρτέρια και ζαρντινιέρες (προτιμήστε διάφορα χρώματα, για περισσότερη ζωντάνια), τη βιολέτα (τοποθετήστε την στο κέντρο γιατί θα ψηλώσει) και τον άλυσο, ένα μυρωδάτο λουλούδι σαν γιασεμί (φυτέψτε τον σε κρεμαστά δοχεία γιατί μεγαλώνει και κρέμεται ωραία).
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ στο φυτώριο τα γυμνόριζα. Πρόκειται για γυμνά δέντρα από φύλλα (κυρίως, οπωροφόρα, όπως δαμασκηνιές, μηλιές, καστανιές, αμυγδαλιές, αλλά και αμπέλια) που μπορείτε να αγοράσετε σε χαμηλότερη τιμή (σχεδόν κατά το 1/3 σε σχέση με τις γλάστρες) και να τα φυτέψετε στον κήπο από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να σκάψετε βαθύ λάκκο και τις επόμενες μέρες αρκεί μόνο ένα πότισμα.
Τι απολαμβάνετε
ΦΥΤΑ όπως η ποϊσέντια (αλεξανδρινό) και το κυκλάμινο, είναι πολυετή. Μη βιαστείτε να τα πετάξετε όταν αρχίζουν να μαραίνονται γιατί αναγεννιούνται την άλλη χρονιά.
ΚΑΛΥΨΤΕ τις μπουκαμβίλιες, που καίγονται εύκολα από το κρύο, με ένα πλαστικό.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΤΕ τα πεσμένα φύλλα και τα ξύλα από τον κήπο. Μπορείτε να τα χρησι-μοποιήσετε σαν τύρφη, για να προστατεύσετε τις ρίζες, ή να τα προσθέσετε στην κομποστοποίηση, για λίπασμα.
ΑΝ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ φαίνεται νεκρή («καθαρή» τη λένε οι κηπουροί, αφού έχουν ελάχιστες εργασίες), είναι η καλύτερη για να ανθίσουν καμέλιες, αζαλέες και τα αρκουδοπούρναρα (γκι), με τους κατακόκκινους καρπούς σαν τσαμπιά.
ΜΕΤΑΦΥΤΕΨΤΕ τα λουλούδια που χρειάζονται μεγαλύτερη γλάστρα, αλλά και τους κάκτους και τα παχύφυτα, που υποφέρουν από το κρύο. Μία φορά τον μήνα, β στην μπανιέρα, ποτίστ φύλλα τους και περάσ με βρεγμένο πανί με λίγο γάλα, για να ζωντανέψουν.
ΟΤΑΝ ΞΕΡΑΘΟΥΝ τα χειμωνιάτικα φυτά μην τα πετάξετε, μαζέψτε τους σπόρ αποθηκεύστε τους σε χάρτινο σακουλάκι για την επόμενη χρόνιά.
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ στα φυ την κουτσουπιά. Πρόκε για ένα μικρό δέντρο που χωρίζει από τα υπέροχα λουλούδια του, και ρίχνει φύλλα του κάθε Δεκέμβριο για να ανθίσει την άνοιξη ειναι εξαιρετική ανθεκτικη
ΑΝΑΜΕΙΞΤΕ τη στάχτη στο τζάκι μαζί με τύρφη από φύλλα και φτιάξτε ένα αυτοσχέδιο λίπασμα για τα οπωροφόρα σας.
ΑΝ ΕΧΕΤΕ έναν μικρό νόκηπο, θα έχει γεμίσει ντίδια, ραδίκια, καρότα, κιά και αρωματικά (όπωι ϊντανός, άνηθος, μάραθος).
**Πηγή : Ένθετο εφημερίδας ΕΘΝΟΣ