Καρυδιά
Καρυδιά – Δένδρο μεγάλης φωτοσυνθετικής ικανότητας, που για να την εκδηλώσει με υψηλές παραγωγές, η καρυδιά απαιτεί μεγάλη ηλιοφάνεια με κατάλληλες θερμοκρασίες που τους θερινούς μήνες να μην υπερβαίνουν τους 38 βαθμούς Κελσίου.
Ποικιλίες καρυδιάς
Η καρυδιά ευδοκιμεί στην Ελλάδα και αναπτύσσεται σε διάφορες ποικιλίες. Η καλύτερη επιλογή ποικιλίας πρέπει να γίνει ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής αλλά και το έδαφος που θα ευδοκιμήσει η καρυδιά.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΡΥΔΙΑΣ
Οι κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδος επιτρέπουν την καλλιέργεια της καρυδιάς στις περισσότερες περιοχές σε υψόμετρα από 100-1200 μέτρα εφόσον υπάρχουν κατάλληλα εδάφη και επάρκεια καλής ποιότητας αρδευτικού νερού.
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Βακτήρια και μύκητες προσβάλλουν τα φύλλα, τα άνθη, τον καρπό, ακόμη και το ξύλο του δένδρου ενώ έντομα και ακάρεα προκαλούν τις επίσης ζημιά σε φύλλωμα, καρπούς και κλάδους.
ΘΡΕΨΗ - ΛΙΠΑΝΣΗ
Άζωτο, φώσφορος και κάλλιο είναι τα βασικά στοιχεία ενώ ασβέστιο, μαγνήσιο και θείο θεωρούνται δευτερεύοντα συστατικά στοιχεία. Σημαντικός θεωρείται και ο ρόλος των ιχνοστοιχείων βορίου και ψευδαργύρου..
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ - ΞΗΡΑΝΣΗ
Συγκομιδή, αποφλοίωση και ξήρανση των καρυδιών γίνεται αμέσως μετά την φυσιολογική ωρίμανση του καρπού, η οποία φαίνεται από τις πρώτες χαραγές του περικαρπίου. Για τα παραπάνω απαιτείται ειδικός μηχανολογικός εξοπλισμός.
Παραγωγή
Κύρια ζώνη παραγωγής του καρυδιού παγκοσμίως είναι το βόρειο ημισφαίριο
Στην Ελλάδα
Ως παραγωγός χώρα η Ελλάδα κατατάσσεται στην 11η θέση στον παγκόσμιο χάρτη, με συνεχή και ανοδική τάση.
Στην Ε.Ε.
Την 3η θέση, ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., κατέχει η χώρα μας στην παραγωγή καρυδιού υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας.
Η γευστική ψύχα του καρυδιού σε συνδυασμό με την ευεργετική δράση στην ανθρώπινη υγεία, έχει οδηγήσει στην αύξηση της ζήτησης των καρυδιών παγκοσμίως.
Οι κατάλληλες ποικιλίες δένδρων που παράγουν υψηλής θρεπτικής αξίας καρύδια αναμένεται να αποφέρουν υψηλά κέρδη δια μέσου των εξαγωγών.
Τα ωφέλη στον οργανισμό!
Τα καρύδια είναι πλούδια πηγή σε αντιοξειδωτικά και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Καταπολεμά τις φλεγμονές και βοηθά στην πεπτική λειτουργία. Βοηθά τη ρύθμιση του Διαβήτη Τύπου 2, την υπέρταση καθώς και τα επίπεδα λίπους στο αίμα. Τέλος, ενισχύει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και την ανδρική γονιμότητα.
Επικοινωνήστε με το εξειδικευμένο προσωπικό μας
Οι γεωπόνοι και το προσωπικό της Εταιρείας θα σας βοηθήσουν να βρείτε την κατάλληλη ποικιλία καρυδιάς που μπορεί να ευδοκιμήσει και να έχει τη μέγιστη απόδοση στην περιοχή σας.